1 kg de faina eu am mai pus 100 de grame in plus ca am tavi foarte inalte,6 oua, 200 gr zahar,200 gr ulei,1 kg lapte( folosim cat este necesar pentru aluat si restu il folosim la crema) ,50 gr drojdie,o lingurita de are , esente (eu am pus coaja de portocala si lamaie rasa pusa cu zahar intr-un borcanel cu cateva zile inainte),si un galbenus pentru uns cozonacii.
Pentru crema:
nuca macinata cam 300 gr, rahat,alune macinate ,zahar dupa gust ( 150,200 gr) 100 gr,biscuiti macinati 250 gr ,cacaua,esente ,zahar vanilat.
Albusul il bat spuma,galbenusurile se amesteca cu zaharul apoi adaugam peste jumate din lapte caldut.am lasat drojdia in un pic de lapte cu zahar sa fac maiaua(de obicei oparesc si 2 linguri cu faina dar de data asta am sarit) Am pus faina intr-un bol apoi am adaugat maiaua si galbenusul cu laptele ,sarea si framantam bine adaugand aproape jumate din albus(restul il folosim la crema) si framantam,intr-e timp am pus uleiul la incins si spre final adaugam uleiul cate un pic asa incins trebuie sa sfaraie cand il punem pe aluat (atentie sa nu va opariti )si framantam asa cam jumate de ora pana adaugam tot uleiul(daca aluatul face basici inseamna ca e de ajuns framntatul).Trebuie sa fie un aluat nici tare nici moale ,daca cand turnati laptele nu e suficient mai adaugati. Lasam la crescut cam o ora intr-un loc cald si acoperim cu un prosopel de bucatarie.
Cat timp creste facem crema adaugam nuca macina cam 300 de grame apoi 250 de gr de biscuiti dati prin robot si 100de gr de alune (alunele daor daca vreti nu sunt obligatorii) dat prin robot .Adaugam zahar dupa gust si cacaua frecata cu un pic de ulei,esenturi (esenta de rom e ideala) si restul albusului apoi mai adaugam restul laptelui daca nu este tot necesar nu il punem.
Impartim aluatul in 4 parti egale ne vor iesi 2 cozonaci din aceste ingrediente.
Eu de aceasta data nu am avut rahat am folosit alceva un inlocuitor insa de preferat este rahatul sau simplu fara (mie imi place maxim ).
Am facut cozonaceii si ii lasam la crescut in tava inca o ora (asta daca nu va grabiti).
Dupa cum vedeti au crescut foarte frumos i-am uns cu galbenusul de ou si ii bagam la cuptor pentru o ora la foc potrivit (depinde de cuptor eu am electric si am pus la 150 gr in prima jumate de ora si apoi am ridicat la 180 gr).
Faceti testul cu o scobitoare inainte sa ii scoateti din cuptor daca nu se lipeste nimic inseamna ca sunt copti ,oricum trebuie sa fie bine rumeniti pe deasupra.
Daca sunt copti ii scoatem si ii punem pe o parte la racit asa vor ramane intregi fara sa se lase intr-o parte .
Cam asa arata cozonacii mei.
Ce ziceti merita efortul???
POFTA BUNA DE LA O GOSPODINA CARE ""GATESTE CU DRAG""
Da merita !,arata foarte bine si sint sigura ca sint si foarte buni,dar eu sint nedumerita ce cauta biscuitii in reteta ,nu putem sa punem mai multa nuca in locul lor ?.Va multumesc pentru reteta ,am sa-l fac de sarbatori !
RăspundețiȘtergeremultumesc frumos
Ștergeresa imi arati si mie rezultatul
ȘtergereSunt cei mai buni cozonaci ever! Multumim de reteta!
RăspundețiȘtergere😘😘😘😘😘😘😘😘
RăspundețiȘtergere